Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

8 Δεκ 2016

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ / ΣΟΥΜΠΟΤΣΚΟ

Πριν μερικές ημέρες έγινε ένα μακεδονικό γλέντι από έναν πολιτιστικό σύλλογο της Αριδαίας, «οι Ακρίτες Αλμωπίας», το οποίο είχε μια ευχάριστη έκπληξη, όσον αφορά τη μακεδονική παράδοση στο σύνολο της. Το πολύ γνωστό χορευτικό συγκρότημα για τις εξαιρετικές χορευτικές ικανότητες του στους παραδοσιακούς μακεδονικούς χορούς, του συλλόγου «Ακρίτες  Αλμωπίας», απέφευγε συστηματικά το παραδοσιακό μακεδονικό τραγούδι στις εκδηλώσεις του.
Στην τελευταία αυτή εκδήλωση του, όμως, συμπεριέλαβε και κάποια παραδοσιακά τραγούδια. Στο βίντεο που αναρτήθηκε, είναι έκδηλος ο ενθουσιασμός και η συμμετοχή του κόσμου σε αυτή την πρωτοβουλία του προέδρου του συλλόγου, να ακουστεί και το μακεδονικό τραγούδι.
Αυτό σημαίνει ότι η γλώσσα δεν είναι κριτήριο που εκφράζει την εθνική συνείδηση των   ανθρώπων: υπάρχουν νεαροί, επί το πλείστον, Μακεδόνες που δεν μιλούν την μακεδονική γλώσσα αλλά θεωρούν ότι ανήκουν εθνικά στο μακεδονικό έθνος, ενώ υπάρχουν Μακεδόνες που μιλούν την μακεδονική γλώσσα αλλά ταυτίζονται με το ελληνικό έθνος! Η μακεδονική παράδοση σε όλες τις μορφές της πρέπει να διατηρηθεί όπως την κληρονομήσαμε όλοι οι Μακεδόνες, άσχετα με την συνείδηση την εθνική, πολιτική, κομματική ακόμα και θρησκευτική, του καθένα. Αυτές είναι προσωπικές επιλογές. Η παράδοση μας, όμως, είναι κοινή και μοναδική, προέρχεται από τα βάθη των αιώνων της ιστορίας του τόπου μας και έχουμε χρέος να την μεταδώσουμε στις νέες γενεές Μακεδόνων, απαλλαγμένη από πολιτικές σκοπιμότητες.
Όσον αφορά την συνείδηση των χορευτών και τραγουδιστών, αυτό δεν αφορά την παράδοση, αλλά άλλους τομείς της ζωής τους. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τις αντιπαλότητες μεταξύ μας και ας ενωθούμε στην προσπάθεια μας να διατηρήσουμε αυτή την σπουδαία παράδοση μας, την ωραιότατη γλώσσα μας, και κάθε παραδοσιακή έκφραση μας, και περήφανοι, αλλά και ελεύθεροι, να εκδηλώνουμε την κοινή καταγωγή μας από την όμορφη γη της Μακεδονίας. Όταν ο περιηγητής, που στο μέλλον θα έρχεται στις πόλεις και στα χωριά μας, θα μπορεί να δει, να απολαύσει, να γνωρίσει πραγματικά τους Μακεδόνες, όχι μόνο με τους χορούς τους και τη μουσική τους, αλλά και με τα τραγούδια τους, παντού, στα πανηγύρια, στις εκδηλώσεις των συλλόγων, σε ιδιωτικές εκδηλώσεις ακόμα και στις ταβέρνες και στα κέντρα διασκέδασης. Ο ξένος που θα έρθει στη Μακεδονία, αυτά θα πάρει μαζί του ως ανάμνηση: ποσώς τον ενδιαφέρει η «συνείδηση» του κάθε Μακεδόνα και τι αισθάνεται ότι είναι.
Εμπρός, λοιπόν, σε μια κοινή πορεία όλων των φορέων του τόπου για την διατήρηση και την ανάδειξη του μακεδονικού παραδοσιακού πολιτισμού και της μακεδονικής γλώσσας μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: