Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

12 Ιουν 2016

Η Ουαλική γλώσσα απαγορεύθηκε στο Βρετανικό Κοινοβούλιο

Το  χθεσινό θέαμα  των Βρετανών πρώην πρωθυπουργών, ο νόστιμος Τόνι Μπλερ και ο κατηφής Τζον Μέιτζορ, που διακήρυτταν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας είναι η «... πιο επιτυχημένη Ένωση στην παγκόσμια ιστορία», ενώ στέκονταν στην αποικιοκρατικά κατεχόμενη ιρλανδική πόλη του Derry, πρέπει να ξάφνιασε πάνω από  έναν ή δύο παρατηρητές, ως ιδιαίτερα περίεργο. Πώς το μεγάλο και  καλό πολιτικό κατεστημένου της Βρετανίας αντιλαμβάνεται την ιστορική υπόσταση του έθνους-κράτους; Την επέκταση της ηγεμονίας της Μείζονος Αγγλίας σε τρεις μικρότερες χώρες του νησιού, την Κορνουάλλη, την Ουαλία και τη Σκωτία; Την εισβολή, την κατοχή και τον εποικισμό της Ιρλανδίας, η οποία ήταν το πρώτο βήμα στο εξωτερικό για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας αυτοκρατορίας; Τη δημιουργία μιας κερδοφόρας διεθνής επιχείρησης εμπορίας ανθρώπων και διακίνησης ναρκωτικών, μέσω της εμπορίας των δούλων και του όπιου; Και ποιες άλλες «επιτυχημένες» ενώσεις, από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μέχρι την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας;

Υπάρχει κάποια ειρωνεία, στη συνέχεια, γιατί την ίδια ημέρα των συγκαταβατικών ομιλιών στο Derry, ο μύθος της εθελοντικής και καλοκάγαθης Ένωσης της πολυπολιτισμικής Βρετανίας, αποδείχθηκε ψευδής στο Λονδίνο. Η Ουαλία μπορεί να είναι μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, η γλώσσα της μπορεί να είναι μία από τις αυτόχθονες Κελτικές καθομιλούμενες του νησιού της Μεγάλης Βρετανίας, μπορεί να έχει κάποια επίσημη νομική υπόσταση, αλλά δεν έχει καμία απολύτως θέση στο ενωτικό κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου. Από το BBC:

    "Ο ηγέτης της Βουλής των Κοινοτήτων, Chris Grayling, έχει απορρίψει τις εκκλήσεις από βουλευτές για την ανατροπή της απαγόρευσης να ομιλείται η Ουαλική γλώσσα στο Westminster.

    Ο κ Grayling δήλωσε ότι δεν θα ήταν "λογικό" να δαπανηθούν τα χρήματα των φορολογουμένων για τις εγκαταστάσεις μετάφρασης.

    Είπε ότι οι υπουργοί θα μπορούσαν να επανεξετάσουν την απαγόρευση, εάν ένας νέος βουλευτής δεν θα μπορούσε να μιλήσει την Αγγλική.

    Ο κ Grayling έτσι απαντούσε σε έκκληση του σκιώδους ομολόγου του των Εργατικών, Chris Bryant, ο οποίος πρότεινε να επιτραπεί στους βουλευτές να μιλούν Ουαλικά κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της Ουαλικής Μεγάλης Επιτροπής.

    Ο κ Bryant τον ρώτησε: «Καταλαβαίνω ότι η γλώσσα του Σώματος είναι η Αγγλική, αλλά η Ουαλική είναι η μητρική γλώσσα πολλών από τους συμπατριώτες και τους ψηφοφόρους μου, οπότε δεν είναι καιρός πια να επιτρέψουμε την Ουαλική στην Ουαλική Μεγάλη Επιτροπή;"

    Τα σχόλια του κ Grayling ενόχλησαν την βουλευτή του Cynon Valley των Εργατικών Ann Clwyd, η οποία του είπε: «Μερικοί από εμάς δεν μιλούσαν Αγγλικά έως την ηλικίας των πέντε ετών και οι περισσότεροι από μας είναι τώρα δίγλωσσοι - ωστόσο, η Ουαλική γλώσσα και η θέση της είναι πολύ σημαντικά."

    Ο ίδιος απάντησε στην κα Clwyd: "Η ερώτησή μου προς εσάς πραγματικά είναι: σε μια εποχή οικονομικής πίεσης, είναι αλήθεια λογικό να σπαταλάμε τα χρήματα των φορολογουμένων σε μια Βουλή όπου η πρωταρχική γλώσσα, η κύρια γλώσσα, η επίσημη γλώσσα είναι η Αγγλική ... ""

Όχι Ουαλικά, παρακαλώ, είμαστε της Μεγαλο-αγγλικής.
Πρωτότυπο στην αγγλική γλώσσα εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια: