Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

15 Ιουν 2015

Ένωσαν την Ελλάδα ολόκληρη;




“Το 4ο αντάμωμα των Ελληνικών Παραδοσιακών χορών  σκόρπισε ρίγη συγκίνησης στους θεατές και στους συμμετέχοντες. Η ταυτόχρονη συνύπαρξη όλων των χρωμάτων, της μουσικής, της κουλτούρας, της πολιτισμικής κληρονομιάς της πατρίδας μας, στην ίδια πόλη και στον ίδιο χώρο, στο γήπεδο της Έδεσσας, σύνθεσε ένα πολύ όμορφο πολύχρωμο πάζλ της Ελλάδας μας. Μακεδονία, Πόντος, Θράκη, Νησιά, Μικρά Ασία και Ήπειρος, 87 σύλλογοι και 1800 χορευτές,  ένωσαν  όλοι μαζί τα χέρια, ένωσαν την Ελλάδα ολόκληρη, πάνω στο χορτάρι του γηπέδου, και χάρισαν  ένα μοναδικό θέαμα στους παρευρισκόμενους.“

Ένωσαν την Ελλάδα ολόκληρη; Αν ήταν έτσι, απ’ αυτήν την ωραία εκδήλωση δεν θα έπρεπε να λείπουν οι συμπολίτες μας Τούρκοι της Δυτ. Θράκης με την παρουσίαση δικών τους πολιτιστικών συλλόγων, με τις όμορφες στολές τους και τους ωραιότατους χορούς τους! Δεν θα έπρεπε να λείπουν κάποιοι πολιτιστικοί σύλλογοι των συμπολιτών μας Ρομα, οι οποίοι έχουν κι αυτοί τη δική τους μουσικό-χορευτική παράδοση, στην Ελλάδα.
Και θα αναφερθώ ακόμα μια φορά στο γεγονός ότι τα Μακεδονικά συγκροτήματα χόρεψαν πάλι χωρίς να συνοδεύεται ο χορός τους με τα αντίστοιχα τραγούδια, ενώ έγινε το αντίθετο με τους περισσότερους, αν όχι όλους, τους συλλόγους που συνόδευαν τον χορό με τα τραγούδια του τόπου τους.
Μια εκδήλωση που θα μπορούσε πράγματι να είναι «ένα πολύ όμορφο πολύχρωμο πάζλ της Ελλάδας μας», μετατράπηκε σε εκδήλωση ρατσισμού και απαρτχάιντ. Οι διοργανωτές αυτών των εκδηλώσεων πρέπει επιτέλους να σταματήσουν να θεωρούν την Ελλάδα δική τους κτήση και να αρχίσουν να σκέπτονται ότι οι Ελλάδα ανήκει σε όλους τους πολίτες της, άσχετα με την πολιτιστική, γλωσσική και εθνοτική ταυτότητα τους!
Η πολιτιστική κληρονομιά μερικών ελλήνων πολιτών δεν αξίζει περισσότερο από αυτήν των άλλων, που συστηματικά εξαιρούνται από τέτοιες εκδηλώσεις. Αυτό που καλλιεργείται στην Ελλάδα δεν λέγεται πολυπολιτισμός, ούτε πολυγλωσσία ούτε εθνική πολιτιστική κληρονομιά, αλλά έχει ένα πολύ άσχημο όνομα: λέγεται φυλετισμός! Δηλαδή, κάποιες ελληνικές «φυλές», είναι πιο «ελληνικές» από άλλες!
Τέτοιες συμπεριφορές και ιδεολογίες κρατούν την Ελλάδα πολύ μακριά από την ΕΕ και τους Ευρωπαίους συμπολίτες μας και πρέπει να το δούμε ως ένα σοβαρότατο πρόβλημα, όσο και αυτό της ελληνικής  οικονομίας που η ΕΕ προσπαθεί να λύσει.
Δεν μπορεί να είσαι χώρα της ΕΕ και να καλλιεργείς τον φυλετισμό, δηλαδή την πιο καταστροφική ιδεολογία για την ειρηνική συνύπαρξη όλων των λαών.
Να ελπίζουμε ότι του χρόνου αυτή η εκδήλωση θα γίνει πραγματικά μια πολιτιστική γιορτή ουσιαστικής συνύπαρξης και σεβασμού όλων των Ελλήνων πολιτών;


Δεν υπάρχουν σχόλια: