Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

28 Ιουν 2015

Πως ακυρωνεται το βετο στην ΕΕ!

Υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα του βέτο για να μπλοκάρει κάθε απόφαση της ΕΕ (εκβιαστικά…)!
 
Ρήτρα αναστολής
Η ρήτρα αναστολής εισήχθη στη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση (άρθρο 7) με τη συνθήκη του Άμστερνταμ.
Η ρήτρα αυτή προβλέπει ότι σε περίπτωση παραβίασης από κράτος μέλος των αρχών επί των οποίων βασίζεται η Ένωση (ελευθερία, δημοκρατία, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, και κράτος δικαίου), μπορούν να ανασταλούν ορισμένα δικαιώματα του εν λόγω κράτους μέλους (για παράδειγμα, το δικαίωμα ψήφου στο Συμβούλιο). Αντίθετα, οι υποχρεώσεις που βαρύνουν το εν λόγω κράτος θα συνεχίσουν να το δεσμεύουν.
Η συνθήκη της Νίκαιας ολοκλήρωσε τη διαδικασία αυτή με έναν μηχανισμό πρόληψης. Βάσει πρότασης του ενός τρίτου των κρατών μελών, της Επιτροπής ή του Κοινοβουλίου, το Συμβούλιο, αποφασίζοντας με πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων των μελών του, και αφού λάβει τη σύμφωνη γνώμη του Κοινοβουλίου, μπορεί να διαπιστώσει ότι υφίσταται σαφής κίνδυνος παραβίασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων από ένα κράτος μέλος και του απευθύνει τις κατάλληλες συστάσεις. Το άρθρο 354 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) προβλέπει τους λεπτομερείς κανόνες ψηφοφορίας στα πλαίσια των κυριότερων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, όταν ένα κράτος μέλος προτίθεται να εφαρμόσει το άρθρο 7 της ΣΕΕ.

Βλέπε:
http://europa.eu/legislation_summaries/glossary/suspension_clause_el.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: