Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

5 Μαρ 2016

Ο Σούλτς θα διερευνήσει το επεισόδιο με τη Χρυσή Αυγή στην Ευρωβουλή (BINTEO)

Επισήμανση: Το πολιτικό κόμμα "Ουράνιο Τόξο" δεν παρέστη σε αυτήν την διάσκεψη, ούτε είχε συμμετοχή με ομιλητές του. 
Συμμετείχαν ως ομιλητές, από Ελλάδα, ο κ. Παναγιώτης Δημητράς (Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) και η κα Νατσουλιδου Ευγενία, μέλος και διαχειρίστρια της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Μακεδονική Μορφωτική και Πολιτιστική Κίνηση Έδεσσας»

http://www.euractiv.gr/thesmika-themata/soults-dierevnisi-episodio-chrisi-avgi-stin-evrovouli-binteo/

Επεισόδιο με πρωταγωνιστές ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής πραγματοποιήθηκε χθες (2 Μαρτίου) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αφορμή ένα συνέδριο για την «τουρκική» μειονότητα της Θράκης.
Ένα βίντεο που στάλθηκε στην EurActiv.com δείχνει έντονη λεκτική διαμάχη μεταξύ του Ρουμάνου ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Τζσάμπα Σόγκορ με τον ευρωβουλευτή της ΧΑ, Λάμπρο Φουντούλη.
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εκδήλωσης «Η Ελευθερία  του δικαιώματος του συνέρχεσθαι στην Ελλάδα. Νομικά Κενά στα Δικαιώματα των Μειονοτήτων στην Ευρώπη», συνδιοργανώθηκε από τον ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Σόγκορ, την Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη και την Οργάνωση των μη Εκπροσωπούμενων Εθνών και Λαών (UNPO).
«Ανιστόρητη» εκδήλωση
Η Εύα Καϊλή, επικεφαλής της ΚΟ της Ελιάς και ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, Επικεφαλής της ΚΟ της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτζ, χαρακτηρίζοντας την εκδήλωση «ανιστόρητη με αλυτρωτικό περιεχόμενο για Μακεδονία και Θράκη».
Οι δύο ευρωβουλευτές υπογράμμισαν ότι η μειονότητα  στην Θράκη, βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 είναι θρησκευτική μειονότητα και επιπλέον, η οργάνωση “Ουράνιο Τόξο” είναι ο εκφραστής των αλυτρωτικών προθέσεων μιας μικρής ομάδας κατοίκων σλαβικής καταγωγής, που κατά κύριο λόγο διαμένουν στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Πριν την εκδήλωση, οι τρεις ευρωβουλευτές της ΧΑ μοίρασαν ένα φυλλάδιο διαμαρτυρίας για την εκδήλωση ζητώντας την ακύρωσής της καθώς αποτελεί παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης.
O Λάμπρος Φουντούλης εισέβαλε στην αίθουσα και διέκοψε προσωρινά τη συζήτηση, ανταλλάσσοντας έντονα «γαλλικά» με τον Ρουμάνο κεντροδεξιό ευρωβουλευτή (Δείτε το βίντεο).
Η EurActiv.com προσπάθησε να επικοινωνήσει με το γραφείο του ευρωβουλευτή της ΧΑ αλλά μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης του άρθρου δεν έχει λάβει κάποια απάντηση.
Σύμφωνα με πηγές, ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σούλτζ θα διερευνήσει την υπόθεση.



Δεν υπάρχουν σχόλια: