Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

10 Ιουλ 2015

"Οι Μακεδόνες" Μαρίνας χορεύουν στον Άγρα



Πολιτιστικός Σύλλογος Άγρα ~ Ετήσια Γιορτή Κερασιού
Ορχήστρα "Νέος Ήχος Φλώρινας" (Αφοί Αθανασίου)
Σάββατο 4 Ιουλίου "2015" Γήπεδο Άγρα Έδεσσας


Τα παιδιά του χορευτικού του πολιτιστικού συλλόγου «Οι Μακεδόνες» της Μαρίνας / Τσρμαρινοβο Νάουσας τίμησαν ακόμα μια φορά την πλούσια μακεδονική παράδοση με την παρουσίαση τους στις εκδηλώσεις της Γιορτής Κερασιού 2015 στον Άγρα/Βλαντοβο.  Ο χορός τους άψογος, οι στολές τους από τις ομορφότερες στη Μακεδονία και τα τραγούδια στη μακεδονική γλώσσα που συνόδεψαν το χορό τους ήταν το κάτι άλλο! Πρωτοπόροι, ανάμεσα σε εκατοντάδες μακεδονικούς συλλόγους, στην διατήρηση της μακεδονικής παράδοσης στην ολότητα της, δηλαδή και της γλώσσας μας. Ελπίζουμε κι ευχόμαστε να βρουν σύντομα πολλούς μιμητές σε αυτή την κατεύθυνση.
Ενώ τα παιδιά της Μαρίνας χόρευαν, ο τραγουδιστής της ορχήστρας άρχισε να τραγουδά το πρώτο τραγούδι, τη «Σοφκα», συνοδεύοντας το χορό τους.
Στο χώρο της εκδήλωσης ήταν παρόντες και ο δήμαρχος Έδεσσας με κάποιους δημοτικούς συμβούλους που τιμούσαν, με την παρουσία τους, τους πολιτιστικούς συλλόγους που συμμετείχαν και τα χορευτικά συγκροτήματα που εκτελούσαν τους χορούς τους.
Αλλά, μόλις ακούστηκε το μακεδονικό τραγούδι με το συγκρότημα της Μαρίνας, ο δήμαρχος και η παρέα του ξαφνικά σηκώθηκαν και έφυγαν! Σαν κάτι πολύ επείγον να θυμήθηκαν που έπρεπε να γίνει αμέσως, ώστε να μην μείνουν τουλάχιστον ώσπου να τελειώσουν όλα τα συγκροτήματα την παρουσίαση τους! Η μήπως φοβήθηκε, ειδικά ο δήμαρχος της Έδεσσας,  μην τυχόν τον αποκαλέσουν «σκοπιανό» γιατί άκουγε μακεδονικά τραγούδια, δημόσια; Μα αποκλείεται να αποκαλέσει κάποιος τον δήμαρχο Έδεσσας «σκοπιανό» γιατί όλοι γνωρίζουν ότι είναι Βλαχος! Και η μητρική του γλώσσα είναι η αρουμανικη/βλάχικη!
Ο κόσμος που ήταν εκεί, όμως, ενθουσιάστηκε με τα παιδιά της Μαρίνας και τους επιδοκίμασε με πολλά χειροκροτήματα! Λυπούμαστε για τους επισήμους που δεν αντέχουν την πολυγλωσσία, όταν πρόκειται για τη μακεδονική γλώσσα, ενώ γνωρίζουμε ότι δεν έχουν την ίδια αντίδραση με άλλες γλώσσες που ομιλούνται στον τόπο μας!
Εμείς, όμως, ούτε κομπλεξικοί είμαστε, και δημοκράτες είμαστε, και ανεκτικοί στο διαφορετικό και το ξένο είμαστε: ακούμε όλες τις γλώσσες χωρίς να αντιδρούμε αρνητικά! Αλλά, θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε και να τιμούμε την παράδοση των αυτοχθόνων Μακεδόνων όπως αυτή διαδόθηκε σε εμάς από τους προγόνους μας, και μέσα από αιώνες ιστορίας αυτού του τόπου. Και ειδικά τη γλώσσα μας θα την διαφυλάξουμε και κάποια μέρα κάποιος δήμαρχος της πόλης μας θα την καταστήσει ως δεύτερη επίσημη γλώσσα του δήμου μας, όπως προβλέπουν οι συνθήκες και οι οδηγίες της ΕΕ, που το ελληνικό κράτος πεισματικά αρνείται να εφαρμόσει.

Αλλά, που θα πάει….  Η ΕΕ δεν είναι μόνο για να της δίνει δάνεια!


Δεν υπάρχουν σχόλια: